Rieslingveckor 30 maj – 12 juni

Vi Älskar Riesling och Riesling älskar oss!

I Melanders Group tror vi på att lyfta smakupplevelse till nya höjder på alla sätt och vis.
Inte bara genom enastående service och kvalitetskänsla i fingertopparna hos våra anställda
utan även i mötet mellan mat och vin i kombination.

På vårkanten, när solens strålar börjar värma och uteserveringarna börjar vakna till liv
vill vi omfamna vårens Primör med stor bokstav – Sparrisen!
Och denna läckerhet vill vi Givetvis skölja ner med den ädla Druvan med stor bokstav – Riesling!
Och inte nog med det, den ska ju Givetvis härstamma från Rieslingens hemland – Tyskland!
Ingen annan plats på jorden erbjuder sådana perfekta förutsättningar för denna druva att frodas i form av jordkomposition och klimat (Terroir).

Givet är ju då förstås att vi med utvalda krogar deltar i årets Riesling Week i samarbete med Wines of Germany. 30/5-12/6 kan du njuta noga utvalda Rieslingviner med eller utan specialkomponerad meny.

Välkommen in på ett glas eller flera…

Länk till Riesling Weeks dedikerade websida där du kan se vilka av våra krogar som deltar.

 

Visste du att:

Rieslingdruvan faktiskt härstammar från Tyskland och sluttningarna längst floden Rhen och Mosel. 

Redan på 1400-talet odlades den av klostermunkar längst floderna Rhen och Mosel och några av de äldst dokumenterade vinodlingarna finns hos Schloss Johannisberg i vinregionen Rheingau. 
I just Rheingau kan man dock härleda odlingar som anlades redan på 11-1200-talet.

På 1800-talet var de Tyska Rieslingvinerna omåttligt populära och var sedd som en lyxvara. De var till och med högre prissatta än de kända Bordeauxslotten. Man skålade i Tysk Riesling på såväl kungliga bröllop, vid världskända invigningar som ombord The Titanic.

Queen Victoria hade en stark förkärlek till Riesling från Hocheim i Rheingau och gav vinet det ökända smeknamnet Hoch’.

55 000 ha Riesling odlas i världen och 50% av den odlas i Tyskland.
Druvan trivs bäst i länder med lite svalare klimat som Alsace-Frankrike, Österrike och Norra Italien, På USAs västkust främst i Oregon och Washington State, Nya Zeeland, Australiens Sydligare regioner samt på höga höjder i Chile och Argentina.

Riesling är en extremt mångsidig druva och lämpar sig för framställning av både söta och torra viner. Sockerhalten i ett Rieslingvin kan variera från 3 till hela 300 gram per liter.

 

Sparris

Den tyska sparrissäsongen drar vanligtvis igång i mitten av april medan den svenska dröjer ytterligare två veckor. För att de små knopparna skall börja leta sig upp krävs att temperaturen når över 12 grader vilket vi behöver några extra veckor på oss uppe i norden för att uppnå. Den duktige sparrisodlaren kan skörda sparris i omgångar fram till midsommar, men sparrisen anses vara som allra bäst i april och maj.

Sparrisen är naturligt grön men om man kupar upp jord runt sparrisen och berövar den solens strålar blir färgen vit. Motståndet i jorden gör att den bleka/vita sparrisen växer långsammare och blir därmed tjockare.

Den smakmässiga skillnaden dem emellan är främst att den vita sparrisen får mer bitterämnen medan den gröna blir mer mjäll och kraftig i smaken

 

Sparris och Riesling i kombination

Eftersom sparris innehåller bitterämnen som kan ge vinet en besk smak, oxalsyra som kan påverka upplevelsen och natriumglutamat som kan ge järnsmak till framförallt röda viner, finns det de som menar att sparris och vin inte kan matchas ihop. Självklart kan man det!

Till att börja med neutraliseras glutamaten av salt (t.ex. i smält smör eller stekt skinka/bacon som tillbehör) – vårsparrisens alla tillbehör på tallriken gör att vinmatchningen kommer att gå alldeles utmärkt. Eftersom sparris är en klassisk germansk tradition ligger det nära till hands att tysk Riesling och Riesling från Alsace (som tillhört Tyskland) är de givna förstahandsvalen. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
För att boka bord på restauranger som ingår i Melanders Group - klicka på respektive logotyp: