Melanders viltköttbullar med gräddsås

1.5 kg viltfärs
2 st gula lökar, finhackade
2 dl vispgrädde
2 dl ströbröd
2 st ägg
2 st mjöliga potatisar, kokta och rivna på rivjärn
0.5 st gul lök, finriven
1 anjovis, finhackad

2 tsk farinsocker
4 msk koncentrerad viltfond, (2 dl viltfond reducerad till 4 msk)
2 msk kikkoman soja
2 tsk Melanders viltkrydda
smör till stekning
salt och peppar

Gräddsås
3 dl vispgrädde
3 dl standardmjölk
1 dl viltfond
2 msk kikkoman soja
0.5 msk rödvinbärsgelé
2 msk ansjovisspad
1 nypa Melanders viltkrydda
0,5 msk ättika
salt och vitpeppar
 maizena

Till servering:
potatispuré
rårörda lingon
 pressgurka

 

Gör så här

1. Bryn den finhackade löken lätt i lite smör. Blanda färsen med alla ingredienser till köttbullarna. Salta och peppra. Stek en liten provbulle för att smaka av sältan. Forma till runda fina köttbullar. Stek dem i omgångar i smör i en stekpanna ca 4–6 minuter tills de har fått fin färg.

2. Värm grädde och mjölk till såsen. Tillsätt viltfond, soja, gelé och ansjovisspad. Smaka av med Melanders viltkrydda, salt och vitpeppar. Red av såsen med maizena till lagom konsistens. Servera viltköttbullarna med såsen, potatispuré, rårörda lingon och pressgurka.

Kock: Ulf Kappen

Utskriftsvänlig PDF