Halstrad torskrygg med varm tomatsalsa, creme fraiche & friterad anjovis

Receptet är beräknat för 4 personer.

Ingredienser: 
700 gr torskrygg i 4 bitar
12 ansjovisfiléer
1 ask körsbärstomater
1 schalottenlök
2 tsk honung
1 citron
1/2 dl vitvin
2 msk olivolja
1 kvist timjan
1 vitlöksklyfta

Tillagning:

Skala och hacka löken samt dela tomaterna på hälften. Lägg tomaterna och löken i en ugnssäker form, häll på vitvin samt olivolja och honung. Dela citronen och pressa på saften från hela citronen över tomaterna. Hacka i den skalade vitlöksklyftan och lägg i timjankvisten. Salta och peppra lätt. Baka av tomaterna i ugn ca 15-20 min på 225 grader. Ta bort timjankvisten. Avsluta tomatsalsan eventuellt med mera honung och smaka av med salt och svartpeppar.

Panera ansjovisen i mjöl, uppvispat ägg och slutligen ströbröd alternativt panko. Fritera ansjovisen i matolja som är 180 grader varm (alternativ är att steka dem i
mycket fett).

Halstra torskryggen på hög värme i en stekpanna och låt den gå klart i ugnen på 125 grader i ca 15-20 min eller ca 42- 44 grader i kärntemperatur.
Värm på tomaterna och arrangera på tallrik med crème fraiche och den friterade ansjovisen.

Servera gärna med pressad potatis eller potatis pure.

Utskriftsvänlig PDF